ACT (Acceptance & Commitment Therapy)

Vad är ACT?

ACT - Samtalsterapi är vad som idag kallas den tredje vågens KBT (kognitiv beteende terapi). En form av psykoterapeutisk beteendeterapi. Det är ett förändrings-och utvecklingsverktyg som syftar till att öka vår förmåga till psykologisk flexibilitet.

Syftet är att kunna leva ett rikt och meningsfullt liv. Dock är svårigheter och smärta en del av att vara människa. Därav kan vi behöva träna upp våra psykologiska färdigheter för att kunna slappna av, vara närvarande och agera i riktning mot våra livsvärden.  

ACT fokuserar på funktionen av beteendet snarare än själva berättelsen. Vad blir konsekvenserna och är det verkligen så klienten vill ha det? Är det i linje med värderingar för den personen du vill vara och det du vill bidra med i livet?

ACT utvecklades av den amerikanska psykologen och universitetsprofessorn Steven C. Hayes och hans team i mitten av 1980-talet. Under de senaste decennierna har ACT vuxit inom den moderna psykologin.

Ett stort antal studier har visat sig ha god effekt för att ta sig ifrån A-B men också vid exempelvis depression, fysiska smärttillstånd, ångestproblematik, trauma och missbruk. Med stor tillämpning i självutveckling, coaching, ledarskap och för grupper och andra organisationer. 

Varför ACT?

Under en längre tid har Tommy känt behovet av att utveckla sina kunskaper inom mental hälsa. Inte bara för att skapa mera förståelse och verktyg för egen del, utan för att utvecklas till en bättre tränare och coach.

Tommy beskriver ACT-metoden som väldigt fri och rörlig med närvaro som utgångspunkt. ACT handlar om acceptans, medvetenhet och att agera i värderad handling. För Tommy handlar ACT om att förstå funktionerna och omfamna mera än att bara hitta en tillfällig lösning. Lite som att bjuda in och ta ansvar över sin situation. Acceptansen i kombination med praktiska övningar gör metoden unik, ett holistiskt helhetstänk inom psykologin.

Act är en stor del av Tommys livsstil, han applicerar metoden på sitt faktiska sätt att leva, hantera vardagen och i sitt professionella yrkesliv.

Act utgår ifrån den beryktade Hexaflexen: Närvaro, Defusion, Acceptans, Själv som kontext, Värden och Ändamålsenligt handlande.

Bild som förklarar ACT Hexaflexen

Närvaro (kontakt med nuet)

För mig så handlar den här delen om att stanna upp, skapa en stillhet och tillåta en lättare skanning just här och nu. Känna av mitt system både mentalt och fysiskt, såväl som att lyssna till min puls och andning som att känna av spänningar i muskler och kropp som att känna in världen omkring oss.

Defusion (betrakta tankarna)

Att vända blickar och känslor inåt men att samtidigt koppla bort, lyssna av systemet, kroppen, vart är jag nu gentemot mitt neutrala, balanserade, optimala jag. Här behöver jag inte leta efter en förklaring eller lösning av något slag. Jag har en chans att reflektera och organisera mig själv med en form av distans och ett ”space” där jag inte agerar eller reagerar.

Acceptans (öppna upp)

Det här blir för mig en form av tillåtelse. Allt är okej, det ska eller kan vara just så här. Våga och ha mod till att ha dessa tankar och att känna alla känslor. Låt det få utrymme i mig både (overt & kovert) låt det komma och ge sig av precis som det vill. Nästan en form av att bjuda in det för att rensa och skapa ett fritt flexibelt utrymme till den sanna jag. När jag säger den sanna jag så menar jag den fria jag som inte undviker eller distraherar för att inte våga känna eller lyssna, utan tillåter.

Själv som kontext (betraktande jag)

Här är det jag som i en ytterligare dimension tar ett steg utifrån och betraktar mig själv till mina egna tankar. Jag är inte tanken och den maskinen som genererar tankarna utan jag betraktar mig som har just den tanken eller tankarna.

Det här är mitt själv som förstår att jaget har en maskin skapande tankeverkstad men jag betraktar dom utifrån. 

Värden (veta vad som är viktigt)

Det här handlar för mig om vad som är viktigt för mig som individen, vilken person vill jag vara och hur vill jag behandla andra människor. Om jag kunde få bestämma vad andra människor tycker om mig vad skulle jag då vilja att de tänkte. Det är också en tanke om vad personer och världen pratar om när jag har gått bort. Vem var han, vad gjorde han och på vilket sätt var han unik. Mitt livskompass. 

Det är också viktigt att utvärdera vad som faktiskt är viktigt på riktigt, vad jag (jaget) vill bidra med till världen och inte bara vad jag tror att det ska vara för mig. Punkta ner, skriv ner och utvärdera.

Ändamålsenligt handlande

Det här blir ett slags utvärderande till att jag faktiskt går mot mina värden och till den holistiska person som jag vill uppfattas som eller det som jag vill bidra med. Gör jag rätt saker, kommer det här hjälpa mig framåt till just det både fysiskt och psykiskt. Vad behöver jag göra får att komma dit, vilka små steg kan jag ta i rätt riktning. Vad krävs av mig, hur kan jag lära mig det eller vem/vilka behöver jag ta hjälp av. Att våga göra det som krävs för mig. 

Öppenhet - Närvaro - Engagemang